Europees Parlement stemt voor machtsuitbreiding EMA

julio 12, 2021

by Laura van Elst. https://www.skipr.nl/

Het Europees Parlement stemde donderdag voor de onderhandelingen met de Europese Raad over het uitbreiden van het mandaat van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Daarmee wil de EU zich beter wapenen tegen toekomstige gezondheidscrises en medicijntekorten.

De pandemie bracht de tekortkomingen van Europese samenwerking aan het licht. “Agentschappen zoals het EMA hadden een te klein mandaat en onvoldoende middelen. We versterken nu de capaciteiten van het EMA om beter om te gaan met toekomstige noodsituaties”, aldus rapporteur Nicolás González Casares. Om toekomstige samenwerkingsdebacles te voorkomen, roepen de Europarlementariërs op tot meer gecoördineerde, beter ontworpen en transparantere klinische proeven.

Europese database

Met de mandaatuitbreiding moet de EMA Europese voorraden inzichtelijk gaan maken en medicijn- en medische hulpmiddelentekorten proberen te voorkomen. De parlementariërs pleiten voor een EU-database die medicijntekorten opspoort, voorspelt en voorkomt. Ook moet uitwisseling van informatie tussen het EMA en landen vereenvoudigd worden.

Vaccinontwikkeling bevorderen

Het Parlement wil ook de transparantie van het agentschap en de spelers een actievere rol geven aan zorgprofessionals en synergiën aanmoedigen tussen EU-agentschappen. “Bovendien willen we klinische testen voor de ontwikkeling van vaccins en behandelingen bevorderen, net zoals de publieke informatie hierover”, aldus de rapporteur. Oftewel: de uitbreiding van het EMA-mandaat moet zorgen voor meer transparantie, meer participatie, meer coördinatie en meer preventie.

Vervolg

De Europese gezondheidsministers werden het vorige maand al eens dat het EMA-mandaat verder moet worden aangekleed. Over de definitieve nieuwe regelgeving gaan de lidstaten, het parlement en de Europese Commissie onderhandelen.

Artículos relacionados